Rybáriková získala štvrtý singlový titul, vyhrala vo Washingtone

05.08.2013 Celý región

Washington 5. augusta (TASR) - Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková obhájila titul na hardovom turnaji WTA vo Washingtone a získala štvrtú singlovú trofej na hlavnom profesionálnom okruhu. Zverenka trénera Petra Hubera si vo finále dvojhry v noci na pondelok SEČ ako nasadená sedmička poradila s Nemkou Andreou Petkovičovou za 1:57 h v dvoch setoch 6:4 a 7:6 (2). V úvodnom dejstve dokázala otočiť z 0:4.

Rybáriková má v singlových finálových súbojoch na turnajoch WTA teraz bilanciu 4:1. V roku 2009 triumfovala na tráve v anglickom Birminghame, vo februári 2011 nenašla premožiteľku v americkom Memphise. Neuspela iba v septembri 2011 v čínskom Kuang-čou, kde podľahla Juhoafričanke Chanelle Scheepersovej. Vo Washingtone obhájila 280 bodov z vlaňajška a v novom vydaní svetového rebríčka sa posunie zo 43. na 42. miesto. Z metropoly USA si odnáša prémiu 40.000 USD.

Slovenskej dvojke vôbec nevyšiel úvod zápasu s Petkovičovou, keď dvakrát stratila podania a rodáčka z Bosny a Hercegoviny si vybudovala náskok 4:0. Rybáriková však v ďalších minútach presnila hru, pridala na agresivite a vďaka šnúre šiestich gemov v rade napokon získala prvý set vo svoj prospech. Slovenka sa postupne dostala do správneho rytmu, účinne využívala bekhendový slajz a prezentovala sa aj viacerými fohendovýmu winnermi.

Na začiatku druhého dejstva Rybáriková po skvelom bekhendovom stopvoleji opäť zobrala Petkovišovej servis a po potvrdení brejku sa ujala vedenia 2:0. Nemka následne prerušila sériu ôsmich prehratých gemov v rade, no za stavu 1:3 opäť stratila servis a Rybáriková bola krôčik od úspešnej obhajoby titulu. Petkovičová nezložila zbrane, otočila z 3:5 na 6:5 a vynútila si tajbrejk. V skrátenej hre však dominovala Slovenka, ktorá za stavu 6:2 premenila v poradí druhý mečbal. Rybáriková zdolala vo Washingtone dve hráčky nemeckej fedcupovej reprezentácie, ktorá bude začiatkom februára 2014 súperom Sloveniek v 1. kole svetovej skupiny. Vo štvrťfinále vyradila najvyššie nasadenú svetovú deviatku Angelique Kerberovú.

Rybáriková po úspešnej obhajobe titulu žiarila spokojnosťou. "Veľmi ma teší, že sa mi vo Washingtone opäť podarilo získať titul. Ďakujem môjmu trénerovi Petrovi Huberovi, ktorý to so mnou niekedy nemá jednoduché. Bez jeho pomoci by som tu teraz nestála ako dvojnásobná šampiónka. Washington milujem a už sa nemôžem dočkať ďalšieho ročníka tohto turnaja. Andree gratulujem k veľmi úspešnému týždňu. Sme dobré priateľky a do ďalšieho priebehu sezóny jej želám len to najlepšie," povedala vo svojom slávnostnom príhovore Rybáriková, ktorá okrem pohára pre víťazku dostala aj nové hodinky.

Petkovičová zložila Rybárikovej kompliment. "Magda podala vo finále skvelý výkon a vyhrala zaslúžene. Je to výborné dievča nielen na kurte, ale aj mimo tenisových dvorcov. Napriek finálovej prehre nie som až taká sklamaná. S trénerom sme totiž uzavreli stávku a v prípade zisku titulu by som si musela nechať prefarbiť vlasy na blond. Vo Washingtone som hrala prvýkrát a hneď som si toto mesto zamilovala. Dúfam, že tu odohrám ešte veľa turnajov," povedala bývalá svetová desiatka.

dvojhra - finále:

Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (7-SR) - Andrea Petkovičová (Nem.) 6:4, 7:6 (2)

Najväčšie míľniky v kariére slovenskej tenistky Magdalény Rybárikovej.

5. septembra 2005 vyhrala turnaj ITF v talianskom Mestre

17. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v ruskom Petrohrade-Vsevoložsku

31. marca 2008 vyhrala turnaj ITF v gréckom Patrase

14. júna 2009 vyhrala turnaj WTA v anglickom Birminghame

19. februára 2011 vyhrala turnaj WTA v americkom Memphise

15. mája 2011 vyhrala turnaj ITF v Prahe

23. septembra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Kuang-čou

5. augusta 2012 vyhrala turnaj WTA v americkom Washingtone

5. augusta 2013 obhájila titul na turnaji WTA vo Washingtone
 

Vyberte región